luni, 21 septembrie 2009

7 buncare din timpul Razboiului Rece transformate in locuinte

In timpul Razboiului Rece, cand tensiunea si neicrederea domnea in SUA si URSS si statele satelit ale celor 2 mari puteri, au existat campanii massive de cosntruire de adaposturi subterane rezistente la bombardamente, buncare, adaposturi impotriva precipitatiilor radioactive. In anii `90, cand Razboiul Rece a luat sfarsit, au existat persoane care au vazut potentialul pe care aceste spatii il reprezentau la acea perioada, transformandu-le in locuinte.

Iata 7 proiecte care au transformat relicve ale istoriei violente in spatii primitoare:

1. Buncar in SUA
In 1982, un locuitor al oraselului Topeka, Kansas a gasit langa casa un adapost subteran cu o suprafata de 1600 mp. Daca Ed a vazut imediat in acest buncar un camin pentru familia sa, sotiei i-au trebuit 10 ani sa se lase convinsa. Ed s-a indragostit atat de tare de ideea de a-ti construi casa intr-un fost adapost militar, incat a devenit broker imobiliar specializat in vanzarea buncarelor parasite – a vandut pana acum 48 asftel de spatii.

2. Buncar nuclear in Marea Britanie

Dupa ce a fost construit cu scopul unui centru de adapost in timpul bombardamentelor, acest buncar este de vanzare pentru orice impatimit al istoriei si al strategiilor militare.

3. Buncar transformat in hotel

Iata poate cel mai creativ mod de a utiliza un fost buncar – hotel... de 0 stele. Am scris in detaliu despre acest hotel unic intr-un articol pe care il gasiti aici: http://ibcfocus.blogspot.com/2009/08/hotelul-de-zero-stele.html

4. Buncarul cel mai luxurios

Iata o locuinta subterana care are cea mai buna izolatie – usi rezistente la explozii cu o greutate de aproape 1 tona. Aceasta locuinta are si pista proprie de aterizare … si este cat se poate de luxurioasa, incluzand chiar cada jacuzzi.

5. Casa Hobbita, Marea Britanie
Acest buncar nuclear cu pereti de beton grosi de 2.5 metri si usa de otel groasa de 15 cm s-a vandut pentru o suma frumusica: 240.000 lire sterline.

6. Adapostul de bombe sau 720
Acest buncar a avut cele mai crtive folosiri din topul nostru. In 2001 a fost folosit pe post de camin de studenti, iar din 2005 incoace a gazduit concerte de muzica. Artistii aleg acest loc pentru acest gen de evenimente deoarece are o foarte buna acustica.

7. Centrul de Comanda si Control, SUA
Inainte de a detine acest buncar, Bruce era agent imobiliar, iar de cand a achizitionat acest buncar, renoveaza continuu cele 5 adaposturi subterane. Pe langa faptul ca si-a amenajat spatiile ca o locuinta normala, acesta a creat si un mic muzeu in cadrul buncarului.

Acestea sunt cele mai creative transformari ale vestigiilor ramase din Razboiul Rece, pe care le-am gasit noi. Daca aveti idei mai bune referitoare la cum ar putea fi folosite astfel de spatii, scrieti-ne!

Niciun comentariu: